En el conteCaptura de pantalla 2017-11-15 18.57.59xt de la Setmana Europea de Prevenció de Residus #EWWRcat que tindrà lloc del 18 al 26 de novembre d'enguany, realitzarem una campanya informativa, #TòxicsSenseLlar, subvencionada per l'Ajuntament de Barcelona, sobre els tòxics que podem trobar a les nostres llarss: aliments, cosmètics, productes de neteja, joguines, envasos, estris de cuina, productes agropecuaris… ampliant la informació de la campanya de l'any anterior. Volem fer una crida a la conscienciació, sense alarmismes i donar a conèixer alternatives viables per ajudar a la sostenibilitat del planeta.

 

 

Per això, hem fet un recull de substàncies potencialment tòxiques amb les quals convivim quotidianament, a nivell de la nostra salut i a nivell de la salut del planeta. Per exemple, es dóna per fet que en el terreny agrari es fan servir determinades substàncies per tractar els cultius però es desconeix els efectes que aquestes poden tenir en l’aspecte sanitari, a curt i llarg termini. Principalment es un problema de desconeixement per això la nostra intenció no es crear alarmisme sinó aportar la informació necessària per conèixer la situació real. 

Tots aquests temes els vam explicar en diversos tallers que hem anat fent durant l'any a diversos centres cívics: com el Joan Oliver 'Pere IV', l'Elèctric per poder arribar a la ciutadania més enllà sobre aquests temes.

 

4Tòxics alimentaris:

En quant als tòxics alimentaris, l’alternativa és disminuir el consum de productes processats i consumir més productes frescos, preferentment de temporada, de proximitat i d’origen ecològic.

 

 

 

 

11Tòxics als cosmètics:

Respecte als cosmètics, una bona opció seria fer servir productes de cosmètica verda o natural, que utilitza ingredients naturals, procediments d’elaboració respectuosos amb el medi ambient i embalatges biodegradables.

 

 

 

5Tòxics als estris de la cuina:

Amb els estris de cuina i envasos d’ús domèstic s’hauria d’apostar per evitar el tefló i els esmaltats en el cas de paelles i cassoles, i per fer servir recipients de vidre per conservar els aliments. D’aquesta manera, no només ajudem al medi ambient en qüestió de reciclatge, sinó que també mirem per la nostra pròpia salut, ja que està comprovat que molts dels materials habitualment emprats en les nostres cuines, alliberen substàncies que són disruptors hormonals i inclús cancerígenes.

 

 

 

20Tòxics dels embalatges:

Un remei factible sobre els embalatges i les bosses de plàstic, seria disminuir el seu consum de diverses maneres: reutilitzant-los, substituint-los per d’altres de materials més biodegradables (ampolles de vidre, en lloc de plàstic; bosses de roba o cistells per anar a comprar...) i sobre tot fent servir de manera adequada els contenidors corresponents i els punts verds.

 

 

 

 

 

1

Tòxics als productes de neteja:

En quant als productes de neteja, cal saber que podem substituir els que normalment es fan servir, que tenen una càrrega tòxica bastant elevada,  per d’altres més respectuosos amb el medi ambient i que es poden adquirir en botigues especialitzades.

 

 

 

 

30Tòxics a la roba:

Destaquem també la necessitat d’un consum responsable de la roba i els tèxtils de la llar tot tenint en compte la industria i els químics tòxics que també generen. No hem d’oblidar que la indústria de la moda promou l'explotació als treballadors arreu del món, inclús a infants. Hem de ser conscients de les nostres necessitats sense caure en la temptació de comprar per comprar. Com diu aquella famosa dita: no és més ric qui més té, sinó el que menys necessita. Unes bones alternatives per evitar aquest consum excessiu són els mercats de segona mà i els tallers creatius per customitzar i personalitzar roba que ja tenim a l’armari.

 

 

 

17Tòxics a les joguines

I finalment, també és important apendre aquesta filosofia de vida als més petits, i quina millor manera que a través del joc. Per això fem campanyes de reutilització de joguines per donar consciència d’un consum responsable i per incentivar la imaginació i la creativitat dels infants. No és millor la joguina més cara i que porta més piles potencialment tòxiques i llums de colors, sinó la que ajuda tenir un planeta sostenible per a les properes generacions.

 

 

 

 

 

Esperem que amb tota aquesta aportació us animeu a prendre consciència de la importància de conèixer i respectar el nostre planeta, que al cap i a la fi, és casa nostra i utilitzar alternatives saludables i ecològiques.